Cafébaas Jos Gommers (68): ‘Bij mij altijd goed besteed” (2024)

20 december 2018 door Jim Postma

Wie net als uitbater en kelner Jos Gommers (68) zo’n halve eeuw achter de toog heeft gestaan kent alle trucs van het horecavak . Hij heeft daarin een mensenkennis opgebouwd waarvan de eerste de beste psychiater de hik van krijgt. Vanaf februari 1993 tot heden runde hij Kunstcafé Gommers in het hartje van Delfshaven met een bezielde bevlogenheid. En met vooral de dagelijkse humor. Zijn afscheid afgelopen weekeinde bracht talloze van zijn klanten op de been die met een lach en een traan zijn vertrek ‘vierden’.

Zijn stukken jongere opvolger, Erik Wellen, staat inmiddels klaar om het roemruchte ‘cafeetje aan de haven’ in alle glorie over te nemen onder de nieuwe naam ‘t’Pakhuys’. Daarvoor dienden in café Gommers behalve Jos zelf de legendarische barkeeper wijlen ‘Kale Willem’, charmante Diana en Gommers’ wederhelft Mieke der Kinderen.

Foto's: Wim van de Boek.

Als een familiezaak waarin alle stamgasten zich spoedig thuis voelden. Een romantische plek met groot terras aan de Voorhaven. Maar ook een plek waar in het verleden menige ruzie plaatsvond met echt- en vechtscheidingen tot gevolg. In ieder geval was er, zoals ook in de toekomst zal gaan blijken, altijd leven in de brouwerij. Met ‘never a dull moment’, vol met heerlijke ‘gossips’ en de laatste (buurt-)nieuwtjes. Sneller dan welke krant ook.

Cafébaas Jos Gommers (68):‘Bij mij altijd goed besteed” (2)Op de foto hierboven: Kyan Thyssen en Ferry de architect.

Dieptepunt
Een dieptepunt bij café Gommers was zeker de laffe gewapende overval van alweer gelukkig vele jaren geleden. Hierin werd niet alleen Jos zelf beroofd, maar ook nog eens alle klanten die gedwongen op de vloer liggend al hun geld en bezittingen moesten afgeven met het pistool op het hoofd. Traumatisch zeker voor al deze betrokkenen.

Jos Gommers zelf is alles behalve een typische horecaman. Zo is hij een groot sportliefhebber zoals bokskampioen van Delfshaven en omstreken, wielerfanatiekeling wat sportfietsen betreft en kunstliefhebber. In zijn ‘Pijpenla’ van café heeft in de loop van jaren menig Rotterdams kunstenaar en ook daarbuiten geëxposeerd. Zoals de bekende Hélène van Stralen, Bertus Weeda, Rinus Blomsteel, Joop Verhage, Alex Meidam, fotograaf/filmer Paul Hošek en Joop van ’t Hoenderdaal. Om er maar enkele van te noemen. Meestal stampvol bezoekers en met zeer goede verkoopcijfers.

In zijn vakanties deed Jos Gommers in zijn talloze bezoeken aan India als vrijwilliger aan hulpverlening. Hiermee werkte hij samen met ‘De Parels’, Mieke en arts Peter. In zijn tochten door dit gigantische land fietste hij alles bij elkaar zo’n tienduizend kilometer. Ooit liep hij tijdens een van zijn tochten een gevaarlijke bacterie op, waarvan hij gelukkig weer geheel is genezen.

Cafébaas Jos Gommers (68):‘Bij mij altijd goed besteed” (3)Op de foto hierboven: Joop van 't Hoenderdaal en Corentine.

Carrière
In zijn horecacarrière – wie kent Jos Gommers in deze horecawereld niet – werkte hij eerst bij bekende cafés zoals het Hof van Jericho aan de Oudendijk, Porte Piccadilly, café De Herberg, café Van Vliet op de Kruiskade en zeer zeker niet te vergeten het legendarische café Radio Rijnmond. Samen met de eveneens kleurrijke horecabaas Ger Koedam.

Tot aan de kleine uurtjes in de ochtend, zoals ik als toen nog tamelijk jonge journalist bij Het Vrije Volk mocht meemaken. Soms ladderzat, maar met blijde pretoogjes in het ochtendgloren. En daarna weer terug naar de krant, want de plicht roept, nietwaar. Bij ons heette dat destijds dat je ‘getrouwd’ was met je dagblad, 24 uur lang. ‘For better and for worse.’ Weliswaar met menig echtscheiding van je partner tot gevolg. Helaas bleek dat toen ‘de tand des tijds te zijn.’ (Nu weten wij wel beter…).

Kroegtijgers als mezelf kenden intussen ook haast alle klappen van de horecazweep. Zoals dat je een rondje weggaf. Dat kwam dan terecht op je bonnetje te staan. Maar als je van iemand anders weer een drankje kreeg van zijn of haar rondje, dan vond je dat niet zelden weer terug op je eigen rekening. De betrokken barman of soms barvrouw keek vooral naar de staat waarin je was. Je zou het toch niet meer weten.

Cafébaas Jos Gommers (68):‘Bij mij altijd goed besteed” (4)Op de foto hierboven: Marc Overman, Max van Rijssel en Chris Ruiter.

‘Kampioen’
De ‘kampioen van horeca Rotterdam’ was ooit barman ‘Bolle Frans’ van eveneens roemrucht café de Schouw (bijgenaamd ‘De Newspub’) aan de Witte de Withstraat. Die maakte er elke keer een zooitje van als je een slokje teveel op had. Zo werd uiteindelijk bekend dat hij met ‘een vork schreef’. later zelfs met een ‘hele hooivork.’ Ook Jos Gommers was hier altijd een graag geziene gast.

Van de vele keren dat ik door ‘Bolle Frans’ belazerd werd, had ik hem zelf één keer te pakken. Die keer had ik mijn consumptiegebruik redelijk goed bijgehouden. Frans telde mijn bonnetje op en zei zonder blikken of blozen: ‘Vierenveertig gulden, Jim.’ Als door een wesp gestoken antwoordde ik: ‘Dat kan nooit Frans!.’ Waarop Bolle Frans met een grote ‘smile’ antwoordde: ‘Doe dan maar 24 gulden. Dan is het ook goed!.’

Viel haast van mijn kruk af van verontwaardiging, maar omdat Frans zelf zo bleef lachen, kon je toch niet echt boos op hem worden.

Cafébaas Jos Gommers (68):‘Bij mij altijd goed besteed” (5)Op de foto hierboven: Bas Hogebirk en Ben Dubbeldam.

‘Entertainmentbelasting’
Jos Gommers verwoordde dit toen zo: ‘Behalve de bediening zit daar ook entertainmentbelasting op!’ Ja, zo kon je het ook bekijken. De mooiste in deze reeks volgde toen Bolle Frans het cafeetje overnam (in pacht) van groot- onroerend goedbezitter Ton Martens.

Aan het einde van de dag na de ‘laatste ronde’ stak Frans voor de zoveelste keer zijn bolle handen in de kas, pikte daaruit een briefje van honderd gulden en stak dat nonchalant in zijn borstzakje. Met wederom zijn vette smile, achter zijn ondeugende brilletje. Waarop zijn barkeeper ‘Kale Willem’ zei: ‘Frans, dat hoef je niet meer te doen. De zaak is nu van jezelf.’

Jos Gommers en mijzelf hebben het in onder meer café Timmer aan de Oude Binnenweg nog vaak nalachend over gehad. Toen zei Jos tegen mij: ‘Zelf was je ook nogal achterdochtig als het om het afrekenen bij mij ging. Dan zei jij, ietwat argwanend: ‘Klopt dat wel Jos?!’ En dan zei ik: ‘Geloof me nou maar. Het is goed besteed!’

En dit zei Jos Gommers vaak niet een keer, maar tot twee keer toe herhalend. Met zijn bekende pretogen en zijn lachje. Inderdaad Jos: ‘Bij jou was het altijd goed besteed!’

Met veel dank namens ons allen!

Cafébaas Jos Gommers (68):‘Bij mij altijd goed besteed” (6)Op deze foto: Van links naar rechts de nieuwe uitbater Erik Wellen, Jos Gommers met zijn Mieke en assistent kastelein Perry Pieëte.

-.-

Hieronder een uitgebreide foto-impressie die duidelijk de drukte en de gezellige sfeer weergeeft tijdens het afscheid van Jos Gommers.

Cafébaas Jos Gommers (68):‘Bij mij altijd goed besteed” (7)

Cafébaas Jos Gommers (68):‘Bij mij altijd goed besteed” (8)

Cafébaas Jos Gommers (68):‘Bij mij altijd goed besteed” (9)

Cafébaas Jos Gommers (68):‘Bij mij altijd goed besteed” (10)

Cafébaas Jos Gommers (68):‘Bij mij altijd goed besteed” (11)

Cafébaas Jos Gommers (68):‘Bij mij altijd goed besteed” (12)

Cafébaas Jos Gommers (68):‘Bij mij altijd goed besteed” (13)

Cafébaas Jos Gommers (68):‘Bij mij altijd goed besteed” (14)

Cafébaas Jos Gommers (68):‘Bij mij altijd goed besteed” (15)

Cafébaas Jos Gommers (68):‘Bij mij altijd goed besteed” (16)

-.-

Ja..., en dan werd er ook het 'Gommers-Lied nog gezongen!

Cafébaas Jos Gommers (68):‘Bij mij altijd goed besteed” (17)

Cafébaas Jos Gommers (68):‘Bij mij altijd goed besteed” (18)

Cafébaas Jos Gommers (68):‘Bij mij altijd goed besteed” (19)

Hieronder de tekst van het zogenaamde 'Gommers-Lied' op de melodie van 'Het Kleine Cafe aan de Haven' van Vader Abraham.

Cafébaas Jos Gommers (68):‘Bij mij altijd goed besteed” (20)

Cafébaas Jos Gommers (68):‘Bij mij altijd goed besteed” (21)

Cafébaas Jos Gommers (68):‘Bij mij altijd goed besteed” (22)Op de foto boven: Joop van 't Hoenderdaal, Ferry Inge van Driel, met Bril Martin Roos en Evelinne.

Cafébaas Jos Gommers (68):‘Bij mij altijd goed besteed” (23)Op deze foto: Wouter Wefers Bettink van Galerie Aelbrecht (al 45 jaar in Delfshaven) en partner Frans

Foto's: Wim van de Boek.

Cafébaas Jos Gommers (68): ‘Bij mij altijd goed besteed” (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Moshe Kshlerin

Last Updated:

Views: 6164

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Moshe Kshlerin

Birthday: 1994-01-25

Address: Suite 609 315 Lupita Unions, Ronnieburgh, MI 62697

Phone: +2424755286529

Job: District Education Designer

Hobby: Yoga, Gunsmithing, Singing, 3D printing, Nordic skating, Soapmaking, Juggling

Introduction: My name is Moshe Kshlerin, I am a gleaming, attractive, outstanding, pleasant, delightful, outstanding, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.