10 BESTE MOTORFIETSEN OOIT (2024)

10 GROOTSTE MX-FIETSEN aller tijden

Steek je sigaar aan, leun achterover en bereid je voor op het onmogelijke. De 10 beste MX Bike-lijst gaat helemaal over het vergelijken van de onvergelijkbare. Net zoals we praten over de honkbalstatistieken van Barry Bonds, Babe Ruth en Alex Rodriguez, zetten we de beste MX-fietsen aller tijden tegenover elkaar. Motocross is een technologiegedreven sport, dus het is duidelijk dat recentere fietsen het voordeel hebben in een race tegen elkaar, maar dit gaat meer over grootsheid dan rondetijden. Ons panel van experts vergeleek de fietsen van de afgelopen 50 jaar op basis van vier criteria:

  1. Dominantie. Hoeveel beter was deze specifieke fiets dan de concurrentie van zijn tijd?
  2. Levensduur. Was het zo goed dat het jarenlang onveranderd kon blijven en toch competitief kon blijven?
  3. Betrouwbaarheid. Een fiets moet zowel functioneel als snel zijn
  4. Belang. Heeft de fiets de MX-wereld op de een of andere manier veranderd?

Dit is wat de redactie van Dirt Bike Magazine zei.

10 KTM 2016SX-F 350

De KTM 350 is niet voor niets de enige huidige fiets op onze lijst: het is de motorfiets voor mensen. Terwijl MX-kampioenen zoals Ryan Dungey en zelfs Tony Cairoli nu fullsize 450's rijden, blijft de 350 de fiets voor de gewone man. De KTM 350, samen met zijn bloedbroer de Husqvarna FC350, spreekt de gewone rijder aan die niet wil omgaan met 60 pk. De 350's zijn gestaag verbeterd gedurende hun levensduur en zijn momenteel beter dan ooit.

Dominantie: Het heeft geen klasse om te domineren. En het moet 350 onderscheidingen delen met zijn broer of zus van Husky.

Lang leven: ♥♥♥ De vroege 350 was niet zo goed als de huidige; maar het was nog steeds goed.

Betrouwbaarheid: De nieuwe generatie viertaktmotoren van KTM is solide.

Belang: ♥♥♥ Het is belangrijk voor de mensen die ermee rijden, maar het succes van de Pro-races is beperkt gebleven tot Europa.

Voor een video van de 2016 KTM 350SX-F, klik hier.

9HONDA CR1983R 480

Deze fiets bestond in een korte overgangsperiode in de geschiedenis van de Open klasse tweetakt. Elk jaar nam het aantal pk's toe totdat de klas gevuld was met fietsen die te groot en te krachtig waren. De 480 arriveerde voordat dat gebeurde. Het stond in de line-up van Honda in 1982 en 1983, en van die twee fietsen was de '83 de fiets die de meeste liefde verdiende. Het was een kickstart-model aan de linkerkant met trommelremmen, maar het is nog steeds begeerd onder racers van de evolutieklasse.

Dominantie: ♥♥♥De Honda was niet de beste Open tweetaktmotor, alleen de beste uit Japan.

Lang leven: Het enige jaar dat ik had was 1983.

Betrouwbaarheid: De grote Honda kon een kilo vuil opeten zonder kracht te verliezen.

Belang: Als Honda bij deze filosofie was gebleven, zou de Open-klasse nog steeds leven.

8YAMAHA YZ2007 uit 250

De Yamaha YZ250 tweetakt van vandaag is een uitstekende machine, maar het is slechts een vork en carrosserie verwijderd van dezelfde fiets als meer dan 10 jaar geleden. Het blijft de enige Japanse tweetaktmotor en een van de meest geliefde fietsen ter wereld. We kozen voor het model van 2007 omdat dat jaar de andere Japanse makers de klas grotendeels verlieten. Yamaha was al de best beoordeelde fiets van alle tweetaktmotoren, zelfs als de klasse vol was. Het frame en de motor van de Yamaha gaan eigenlijk terug tot 2005.

Overheersing: ♥♥♥ Het was de beste 250 crossmotor van zijn tijd en doet het nog steeds beter dan moderne fietsen uit Oostenrijk en Italië.

Lang leven: Dezelfde basisfiets is al 11 jaar in productie.

Betrouwbaarheid: Het is niet onbreekbaar, maar heel dichtbij. En goedkoop op te lossen als het kapot gaat.

Belang: ♥♥♥Andere Japanse bedrijven vinden de 250 tweetakt niet belangrijk genoeg om aan te bieden. We zijn het er niet mee eens.

Voor meer over de geschiedenis van de Yamaha YZ250, klik hier.

7HONDA CR1986R 250

In 1986 bevond Honda zich in de Zone. Het raceteam, de fabrieksfietsen en de productiefietsen waren allemaal uitstekend. In 1986 had Honda een nieuwe 250-motor met een sterk verbeterde power valve. Het had ook een schijfrem voor en een patroonvork. Het jaar daarop kreeg hij een achterschijf, waardoor dat model nog beter werd, maar tegen die tijd begonnen Yamaha en Suzuki hun achterstand in te halen.

Dominantie: Het was de beste crossmotor van zijn tijd.

Lang leven: ♥♥♥Helaas veranderden motorcrossfietsen snel in de jaren '70 en '80. Toch duurde de CR jaren.

Betrouwbaarheid: Tegen die tijd had Honda de meeste van zijn vroege bugs opgelost.

Belang: ♥♥♥Honda bracht het tij in motorcross voor iedereen in de jaren '80.

Voor meer over de geschiedenis van de Honda CR250, klik hier.

6YAMAHA YZ1974 uit 360

Tot op de dag van vandaag is de enige motorfiets waar vintage racers het meest naar verlangen de eerste Yamaha YZ360A. Het was een virtuele kloon van de fabrieksfietsen die in Europa racen, en er werden er maar heel weinig van gemaakt. De brandstoftank was een legering kunstwerk, vastgehouden met nylon banden. Het model uit 1975 was de eerste Monoshock en was ook briljant. In 1976 was het feest echter voorbij.

Dominantie: Dit was de beste Open MX-fiets uit Japan, maar Maico, Husky en Bultaco hadden een serieus aanbod en stonden toen bovenaan het MX-spel.

Lang leven: Binnen korte tijd was de YZ360 overtroffen.

Betrouwbaarheid: ♥♥♥ Gezien hoe licht de YZ was, was hij ongelooflijk goed gebouwd. Niets uit Europa was zo kogelvrij.

Belang: Als alleen Yamaha meer YZ360 had gemaakt, zou het het gezicht van MX hebben kunnen veranderen.

Voor meer over de geschiedenis van Yamaha's Open fietsen, klik hier.

5KAWASAKI KX2009F 450

Kawasaki heeft met deze fiets een lange rit achter de rug. Toen alle Japanse fietsen naar brandstofinjectie gingen, deed Kawasaki het beste werk en zette hij het podium voor een lange periode waarin het de te verslaan fiets was. Het model van 2009 was goed, maar werd het jaar daarop en het jaar daarop iets beter zonder ingrijpende veranderingen.

Dominantie: ♥♥♥In de moderne tijd kan geen enkele fabrikant echt domineren. Maar Kawasaki blijft dichtbij de top.

Lang leven: De KX450F heeft een zeer lange levensduur gehad die nog steeds voortduurt.

Betrouwbaarheid:♥♥♥ Er waren een paar problemen met de zuiger in de voorgaande jaren, maar Kawasaki genas de meeste van zijn problemen.

Belang: Kawasaki heeft niet echt nieuwe wegen ingeslagen. De KX is een product van evolutie.

4SUZUKI RM1981 uit 125

Het was een fiets uit de toekomst. In 1981 arriveerde de vloeistofgekoelde Suzuki RM125 en deed de wereld versteld staan. Bedrijfsfietsen waren eerder met vloeistofkoeling uitgebracht, maar Suzuki deed het goed, en de fiets was lichter, sneller en, met de Full-Floater-achterschokbreker, veel beter geveerd dan wat dan ook ter wereld. Net als in deze periode was de dominantie van de RM van korte duur. Het jaar daarop haalden Honda, Yamaha en Kawasaki de achterstand in. Het is vermeldenswaard dat de Suzuki RM1982 uit 250 (een virtuele kloon van de '81 125) die klasse op vrijwel dezelfde manier domineerde.

Dominantie: In 1981 was niets beter, vooral op de afdeling schorsing.

Lang leven: Zoals vaak het geval was met fietsen uit deze periode, was het bewind van de RM kort.

Betrouwbaarheid: Er waren een paar problemen die Suzuki snel oploste

Belang: ♥♥♥Suzuki zorgde ervoor dat iedereen wat harder aan de ophanging werkte.

Voor meer over de geschiedenis van de Suzuki RM250, klik hier.

3MAICO 1981 MEGA 490 uit 2

Maico liep altijd voorop in de eerste jaren van motorcross. Zelfs in 1974 was Maico voor het eerst aan dek met een lange veerweg. Maar het hoogtepunt voor het Duitse bedrijf was duidelijk de Maico 1981 Mega 490. uit 2, die het beter deed dan wat dan ook van de dag, en de motor was perfect. Ironisch genoeg was de 490 waarschijnlijk verantwoordelijk voor de ondergang van de Open klasse. Honda en Yamaha reageerden door hun motoren krachtiger te maken, maar dupliceerden nooit de uitstekende Maico-vermogensafgifte. In 1982 werd de Maico-motor in een te zwaar frame met één schok gestopt en was de magie verdwenen. Ironisch genoeg was de '81 Maico nog steeds de beste in zijn klasse tot halverwege de jaren '80, nadat Maico zelf was verdwenen.

Dominantie: Dit was de beste Open tweetakt van zijn dag. De motor was de beste ooit.

Lang leven: ♥♥♥Er was echt een uitstekend jaar voor de 490, maar het was zo goed dat het lange tijd competitief was. Dat was in 1981 ongehoord.

Betrouwbaarheid: Als je een Maico-man was, wist je hoe je het moest laten zingen.

Belang: ♥♥♥Het einde van Maico stond in 1981 voor de deur. Dat was het begin van het einde voor de 500 klasse.

2HONDA CR1974M uit 125

Deze fiets verdient zijn plaats op de lijst door het enorme gewicht van cijfers. De Honda CR1974M uit 125 werd in zo'n fantastische hoeveelheid geproduceerd dat motorcross een vliegende start maakte in Amerika. Het was snel, betrouwbaar en goedkoop. De kleine Honda vormde het begin van het einde voor bedrijven als Hodaka en Penton, maar het stimuleerde een generatie rijders. Suzuki, Yamaha, Can-Am en Kawasaki hadden ook 125's die rond dezelfde tijd arriveerden, dus de 125-klasse kwam tot leven. Helaas betekende de Honda ook het begin van een technologierace waar Honda niet op was voorbereid. Binnen een jaar was de CR125M verouderd.

Dominantie: Als de Honda niet de beste 125 was, deed het er niet echt toe. Het won elke race omdat er zo veel waren.

Lang leven: In 1975 hadden Suzuki en Yamaha betere fietsen en veranderde de CR niet.

Betrouwbaarheid: Transmissies waren een zwakke plek, maar de Honda was veel betrouwbaarder dan alle 125's die eerder kwamen.

Belang: Motocross zou niet dezelfde sport zijn als vandaag, als de Honda CR125M er nooit was geweest.

Voor meer informatie over de Honda CR125M Elsinore, klik hier.

1HONDA CRF2008R 450

Tegenwoordig beweren veel rijders dat de 2008 Honda CRF450R de beste MX-motor was die Honda - of wie dan ook - ooit heeft gemaakt. Het was de laatste Honda 450 met een carburateur en het model uit 2009 dat daarop volgde, was duidelijk een stap achteruit. Er werden eigenlijk meer modellen uit 2007 geproduceerd dan welke crossmotor dan ook in de recente geschiedenis van Honda, en hij leek erg op de '08. Zijn de huidige 450's zo goed? Dat is een debat voor een andere dag. Maar het feit blijft dat de 2008-versie dat jaar veel beter was dan de andere fietsen, en het is nog steeds alomtegenwoordig.

Dominantie: Dit was de beste 450 in 2008 en misschien zelfs de beste vandaag.

Lang leven: Elke Honda CRF450R van 2003 tot 2008 is nog steeds een zeer goede fiets. In die periode was elk jaar beter dan de vorige.

Betrouwbaarheid: Interessant genoeg is de '08 betrouwbaarder dan de huidige Honda 450.

Belang: De Honda 2007 uit 450 werd in grotere aantallen geproduceerd dan elke andere crossmotor van de 21e eeuw. Dat zegt iets.

Voor meer over de geschiedenis van de Honda CRF450R, klik hier.

10 BESTE MOTORFIETSEN OOIT (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edmund Hettinger DC

Last Updated:

Views: 6341

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edmund Hettinger DC

Birthday: 1994-08-17

Address: 2033 Gerhold Pine, Port Jocelyn, VA 12101-5654

Phone: +8524399971620

Job: Central Manufacturing Supervisor

Hobby: Jogging, Metalworking, Tai chi, Shopping, Puzzles, Rock climbing, Crocheting

Introduction: My name is Edmund Hettinger DC, I am a adventurous, colorful, gifted, determined, precious, open, colorful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.